Alles over triathlon - Hoe trek ik een wetsuit aan (2024)

Het is weer tijd om heerlijk buiten te zwemmen. Nog fijner met een wetsuit als de temperatuur van het water nog wat aan de frisse kant is. Een wetsuit aantrekken vergt geduld, tijd, je aandacht en weten hoe het moet. De wetsuits die wij verkopen zijn gemaakt voor het zwemmen in buitenwater. Drijfvermogen, flexibiliteit en een goede fit zijn 3 belangrijke punten voor een wetsuit. Ze zorgen er o.a. voor dat het zwemmen in een wetsuit een super leuke ervaring is en blijft. Het juist aantrekken is dan van belang om prettig te kunnen zwemmen maar ook om je wetsuit in top conditie te houden. In dit blog lees je onze tips en meer informatie en wordt het een stuk makkelijker om jouw wetsuit op de juiste manier aan te trekken.

Een wetsuit aantrekken, waar let je op

En wetsuit voor triathlon- en buitenwater zwemmen is meestal gemaakt van synthetisch elastisch rubber, neopreen. Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar voor scherpe materialen zoals; nagels, ringen, armbanden, horloges, zwemmen met de hond, op ruwe oppervlakten zitten etc. Dit kan zorgen voor beschadigingen van je wetsuit. Wij vergelijken het aantrekken van een wetsuit met het aantrekken van een kous of panty. Net als bij het aantrekken van een kous of panty moet je voorzichtig zijn met o.a. scherpe nagels, ringen of horloges. Neopreen is een natuur product en is kwetsbaar en kan geen absolute spanning verdragen. Om een wetsuit aan te trekken, adviseren wij je om handschoenen te dragen. Kies een handschoen die stevig genoeg is, dat je nagels er niet doorheen gaan tijdens het aantrekken. Dit kan een plastic handschoen zijn van bijvoorbeeld de bouwmarkt. Mochten andere mensen je willen helpen, laat dan niet iedereen overal tegelijk aan je wetsuit trekken. Allemaal goed bedoeld maar meer kans dat je wetsuit beschadigd wordt. Geef aan welke hulp je dan nodig hebt en houdt zelf de regie.

Aan de slag

Je bent nu klaar om je wetsuit aan te trekken. Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger. Zorg dat er gaan absolute spanning staat op het neopreen. De naden van een wetsuit kunnen kwetsbaar zijn en verdragen geen absolute spanning of nagels. Werk rustig naar boven en werk in etappes. Je wetsuit in 1 minuut aantrek is een utopie! Verder is het handig om plastic zakjes voor om je voeten en of handen te doen zodat je wat makkelijker in je wetsuit komt.

Alles over triathlon - Hoe trek ik een wetsuit aan (1)Alles over triathlon - Hoe trek ik een wetsuit aan (2)

Algemene tips om een wetsuit aan te trekken

- Haal het wetsuit uit de doos of tas en open de rits van het wetsuit volledig.

- Zorg ervoor dat je huid droog is als je het wetsuit aantrekt. Als je het wetsuit aantrekt als je huid bezweet of nat is dan schuift het neopreen niet meer goed over de huid en heb je kans dat je het wetsuit beschadigd.

- Neem de tijd om het wetsuit goed aan te trekken. Zeker als je weinig ervaring hebt. Snelheid kan ervoor zorgen dat je wetsuit net niet lekker zit of niet goed zit met schade tot gevolg omdat je aan de buitenzijde je wetsuit gaat optrekken.

- Doe plastic zakjes om je voeten en of handen heen. Hierdoor glijden je voeten en handen gemakkelijker in het
wetsuit.

- Gebruik eventueel zachte handschoentjes om het wetsuit aan te trekken.

- Draag geen ringen, horloges, armbandjes etc. die kunnen je wetsuit beschadigen. Je sporthorloge doe je weer om als
je het wetsuit helemaal aan hebt getrokken en klaar bent om te gaan zwemmen.

- Zorg dat je nagels kort zijn.

- Houd je vingers zoveel als mogelijk gestrekt zodat je met je nagels het wetsuit niet raken.

- Trek je wetsuit altijd op vanuit de binnenkant, de buitenkant van je wetsuit is kwetsbaarder en trek je makkelijker
kapot.

- Trek niet te hard maar trek je wetsuit aan met beleid.

- Werk van beneden naar boven. Je wetsuit mag ruim boven je enkelgewricht zitten. Circa 5-10 cm afhankelijk van je
lengte en lichaamsbouw.

- Zorg dat je wetsuit voldoende aansluit in je kruis. Hierbij heb je aandacht voor dat je het wetsuit niet optrektaan de
buitenzijde van je heupen! Werk van benen naar boven voor meer ruimte rondom je kruis en heupen.

- Lukt het niet of zit het wetsuit niet lekker? Trek niet door, stop met aantrekken en kijk even goed hoe het zit en wat je
aan het doen bent. Hulp nodig? Vraag hulp of beleven met ons. We kijken dan even samen met je wat het eventuele
probleem is.

Stap 1. Voeten, benen en onderlichaam

- Ga op een stoel zitten zodat je meer ontspannen bent om het wetsuit over je voeten en onderbenen aan te doen.

- Doe één voor één je voeten in het wetsuit en trek de onderkant van je wetsuit tot 10-15 cm boven je enkel op.( Denk
aan de plastic zakjes)

- Ga nu staan en kijk of de onderkant tot 10-15 cm boven je enkel zit. Dit is nu belangrijk om te controleren zodat je in
de volgende stap het wetsuit goed over je heupen kan aan doen.

- Het wetsuit mag spannen rondom het onderbeen.

- Trek het wetsuit met beleid verder door over je onderbenen, knie, bovenbenen en heupen.

- Loop het wetsuit vanaf je voet hand richting je kruis of je daar wat meer ruimte kunt krijgen. Werk de plooien van het
neopreenmateriaal weg. Trekje wetsuit niet op aan het neopreen van je billen of heupen.

- Zorg dat het wetsuit goed aansluit in je kruis en goed hoog op je heupen ‘zit’, zo krijg je voldoende ruimte voor je
schouders.

Nu het wetsuit tot op je heupen is aangetrokken voel je dat het wetsuit strak zit rondom je onderlichaam. Dit mag, een wetsuit hoort strak te zitten maar let daarbij wel op dat er:

a. Geen absolute spanning op de naden van het wetsuit zit. In het water zal het pak door het laagje water net wat prettig aanvoelen.

b. Het wetsuit wordt nooit een ½ of hele maat groter.

Stap 2. De armen en schouders

Gebruik voor je handen eventueel plastic zakjes zodat je gemakkelijker door het wetsuit glijdt.

1.Breng nu één voor één je armen in het wetsuit. Zodat je 1 arm vrij hebt om je wetsuit aan te trekken. Doe hierbij je horloge, armband en ringen af!

2.Zorg dat je het wetsuit goed over je handen en pols trekt. Zo’n 3 cm voorbij het bot knobbeltje op je pols.

3.Trek het wetsuit met beleid verder door over je onderarm, bovenarm en tenslotte je schouders.

4.Zorg dat je wetsuit goed aansluit in je oksel zodat je bewegingsvrijheid krijgt rondom je schouders.

5.Probeer het neopreen niet op te trekken bij je oksels maar check nog even of het wetsuit voldoende hoog op je heupen ‘zit’.

6.Loop het wetsuit van je hand richting de schouder na of je wat meer ruimte kunt krijgen bij je oksels. Werk de plooien van het neopreenmateriaal weg.

7.Een belangrijk aandachtspunt is dat je rondom je oksels voldoende ruimte krijgt zodat er geen spanning van het materiaal rondom je oksel zit. De zogenaamde ‘vleermuis’ vleugels zijn niet goed en zorgen voor schade. Zorg dat je wetsuit voldoende aansluit in je kruis en loop vanuit je hand je wetsuit na voor meer ruimte.

8.Bij twijfel, trek niet door, stop en kijk wat je aan het doen bent. Vraag hulp of advies. Loop het wetsuit nog een keer na van onder naar boven waarbij je bovenstaande na loopt. Met name vanuit de knie kun je vaak nog een rolletje omhoog werken tot op je heup (bekkenkam.) Juist deze handeling maakt dat het wetsuit je meer ruimte geeft in je schoudergordel.

De rits

Een HUUB wetsuit kent een unieke break-a-way rits. Dit zorgt voor heel veel gemak indien je de werking goed kent. De break-a-way rits vind je vanaf de HUUB Araya modellen. Een eerste tip is dat je de rits goed aanduwt in de basis alvorens je hem dicht ritst. Bekijk eens deze instructievideo:

Bij twijfel, bel ons. Veel klanten denken dat hun wetsuit te klein is of dat de rits niet werkt. Met de juiste instructies lukt het vaak toch om het wetsuit aan te trekken.

Wetsuit testen in ons eigen zwembad in de winkel

Welkom om het wetsuit in onze winkel te testen. We hebben een zwembad voor je klaar staan met tegenstroom. Een unieke kans om je wetsuit met advies in de winkel te testen voordat je koopt. Op deze manier koop je met100% zekerheid het beste materiaal wat bij jou past. Een wetsuittest kost € 25,-maar bij aankoop van een nieuw wetsuit vervallen deze kosten.

Afspraak maken voor een wetsuit test & advies

Verstandig om een wetsuit te testen voordat je koopt. Zo weet je zeker of een wetsuit past bij al je wensen. Onze adviseurs geven je o.a. tips en adviezen over de verschillende modellen wetsuits en welke wetsuit het meest geschikt is voor jou. Natuurlijk beantwoorden we ook al je vragen over bijvoorbeeld veilig in buitenwater zwemmen. Een wetsuit test duurt ongeveer 1 uur.

Mail geheel vrijblijvend naar [emailprotected] voor een afspraak.

Alles over triathlon - Hoe trek ik een wetsuit aan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 6127

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.