Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (2024)

Maandag 29 Augustus 2022

Wanneer je een triathlon gaat doen, heb je een goede uitrusting nodig. Als beginnend triathleet heb je veelal eenandere uitrusting nodig dan als je wilt gaan voor een halve of hele triathlon. Dit is omdat een triathlon uit drie sporten bestaat. Één van de belangrijkste stukken van je uitrusting is daarbij het wetsuit. Veel mensen vinden het moeilijk om te weten hoe ze de juiste wetsuit moeten kiezen, wat nu de exacte regels zijn omtrent het wetsuit en welke kleren je er het beste onder kunt dragen.

Dit zullen wij jou allemaal toelichten en tegen het einde van deze blog weet jij precies hoe je jouw juiste wetsuit kunt vinden.

In deze blog bespreken we de volgende onderwerpen:

  1. Waar let je op bij de aankoop van een wetsuit?
  2. Wat draag je onder je wetsuit?
  3. Wat zijn de regels omtrent het dragen van een wetsuit tijdens triathlons?
  4. Wanneer is een triathlon wetsuit verboden?
  5. Welke alternatieven zijn er?
  6. Pro tip, hoe kan je jouw wetsuit snel uittrekken?

Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (1)

Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (2)

Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (3)

Waar let je op bij de aankoop van een wetsuit?

Een wetsuit is een belangrijk hulpmiddel in jouw zwemonderdeel. Niet alleen zorgt het ervoor dat je niet afkoelt in het koude water en je jouw lichaamswarmte behoud maar ook zorgt een wetsuit ervoor dat je sneller zwemt. Maar dan is het wel belangrijk dat je de goede maat hebt en het perfecte wetsuit dat bij jou past. Er zijn vele verschillende soorten, maten en merken, daardoor kan de keuze soms best lastig zijn. Daarnaastzitten er ook nog verschillen in de pasvorm tussendeheren wetsuits endames wetsuits.

Ten eerste is het belangrijk da je de juiste maat kiest. Het beste is om hiervoor het wetsuit te passen bijvoorbeeld op een van onzewetsuit testdagen of bij ons in de winkel in Volkel. Op locatie kunnen wij je extra advies geven en helpen bij de keuze van jouw nieuwe wetsuit. Het is namelijk belangrijk dat het wetsuit strak op je lichaam aansluit zodat er zo min mogelijk water in je wetsuit komt. Natuurlijk mag het wetsuit ook weer niet te strak zitten waarbij je het gevoel zou hebben dat je jouw armen niet meer kunt bewegen. Die perfecte balans kan gevonden worden samen met onze professionals, die je daar meer advies over kunnen geven.

Verder is het belangrijk dat je goed nadenkt wat jouw doel is. Ga je voor de eerste keer een triathlon doen voor de fun? Of ga je wedstrijden doen waarbij je de beste tijd wilt neerzetten?
Wetsuits heb je in verschillende soorten waarbij het van een instapmodel naar een topmodel gaat. De soepelheid en het drijfvermogen van het wetsuit wordt per model hoger en beter.

Wat draag je onder je wetsuit?

Wanneer je een wetsuit moet dragen op de wedstrijd, is het belangrijk dat je hieronder een trisuit draagt. Dit is het triathlonpak waar je na het zwemmen gaat fietsen en hardlopen. Een trisuit kan bestaan uit 2 delen of 1 deel, net waar jouw voorkeur naar gaat. Ze zijn beschikvoor voor zowelmannen als vrouwen. Je startnummerband mag je veelal niet onder je wetsuit dragen. Het beste kan je deze aan het stuur van je fiets hangen. Dan kan je deze direct omdoen als je bij je fiets aankomt.

Als het een non-wetsuit swim is op de wedstrijd, dan is het altijd verplicht om een trisuit aan te hebben.

Als je enkel een zwemtraining gaat doen in je wetsuit, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een badpak of zwembroek eronder aan doen.

Lees hier alles over het kiezen van de beste trisuit

Wat zijn de regels omtrent het dragen van een wetsuit tijdens triathlons?

Een triathlon wedstrijd gaat niet zonder regels. Voor een veilige en eerlijke wedstrijd zijn er bij elke wedstijd spelregels van toepassing. Deze spelregels kunnen verschillen per triathlon organisatie. Ook betreffende het dragen van een wetsuit zijn er speciale regels waaraan je moet voldoen. Maar welke regels zijn dat nu precies? Wij zetten ze hier voor je op een rij:

- Een wetsuit mag maximaal 5mm dik zijn en moeten voldoen aan de toepasselijke Richtlijnen inzake Geautoriseerde Identificatie.

- Wetsuits mogen boven een bepaalde temperatuur niet meer gedragen worden. Maar natuurlijk is er ook een verplichting deze te dragen als de temperatuur onder een bepaalde graad zakt. Hier zal meer uitleg over gegeven worden in het kopje “Wanneer is een triatlon wetsuit verboden.”

- Het wetsuit mag alle delen van het lichaam bedekken, behalve het gezicht, de handen en de voeten. Wanneer je een wetsuit verplicht aan moet doen, dan moet de torso ten minste helemaal bedekt zijn.

- Als er een wetsuit gedragen mag worden, mag je er sokken onder dragen. Maar wanneer het een non-wetsuit swim is mag je geen neopreen aan. Tijdens je hele race heb je ook ene startnummer bij. Echter mag je deze niet onder je wetsuit aandoen.

Wanneer is een triathlon wetsuit verboden?

Een triathlon wetsuit is meestal verboden wanneer de watertemperatuur te hoog is. Meestal wordt deze gemeten 2 uur voor de start waarbij je te horen krijgt of je met of zonder wetsuit zult moeten zwemmen.

Bij de jongste leeftijdsgroep tot 55-59 jaar is het verboden vanaf 22 graden en erboven als je tot en met 1500m zwemt. Als je meer dan 1500m zwemt dan is een wetsuit verboden vanaf 24,6 graden en alles erboven.

Bij de leeftijdsgroep 60-64 tot en met de oudste leeftijdsgroep is het bij alle afstanden verboden vanaf een watertemperatuur van 24,6 graden.

Welke alternatieven zijn er?

Bij een triathlon wedstrijd waar een wetsuit niet verplicht is, kan je gaan voor verschillende alternatieven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wetsuit zonder mouwen. Deze zorgt ervoor dat je torso toch warm blijft, maar je wel de volledige vrijheid over je schouders blijft beschikken. Ideaal voor mensen met iets bredere schouders die het lastig vinden om te zwemmen in een full sleeve wetsuit.

Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (9)

Maar ook als je een wetsuit helemaal niet prettig vindt, kan je altijd nog kijken voor een neopreen zwembroek. Deze zorgt ervoor dat je benen wat hoger komen te liggen. Dit kan vooral heel handig zijn voor mensen waarbij de benen vaak naar beneden zinken.

Het meest gebruikte alternatief is gewoon zwemmen in je trisuit. Deze zit normaal gezien al strak waardoor er weinig water opgenomen zal worden en bij de meeste trisuits zijn ze ook gemaakt met een stof die water afstoot waardoor je wat sneller door het water gaat. Net zoals bij wetsuits zijn er specialetrisuits voor heren en voor dames.


Als laatste heb je nog een swimskin. Deze draag je bij ‘non-wetsuit’ wedstrijden waarbij een wetsuit verboden is om te dragen. De swimskin trek je aan over je trisuit en sluit daarbij strak aan. Dit zorgt ervoor dat je trisuit geen water schept of water absorbeert. Het is een dunne stof met een hydrodynamische coating wat zeer snel door het water glijd.

Pro tip, hoe kan je jouw wetsuit snel uittrekken?

Het beste wat je kan doen om je wetsuit zo snel mogelijk uit te trekken is om dit binnenstebuiten te doen. Zodra je het water uitkomt kan je met je kraag wat water scheppen. Dit water komt in het wetsuit wat er voor kan zorgen dat je jouw wetsuit sneller uit kan doen. Trek vervolgens je wetsuit uit tot je middel tijdens het lopen naar de wisselzone. En vanaf dat je in de wisselzone bent mag je vanaf je middel de rest van je wetsuit uittrekken. Wanneer je dit binnenstebuiten doet, kun je het laatste gedeelte uittrappen.

Om het nog sneller te maken kan het wel eens helpen om middelen te zoeken die ervoor zorgen dat je wetsuit nog beter over je lichaam glijdt. Er bestaat namelijk wetsuit glide, dit is een speciale vloeistof dat gemaakt is voor wetsuits. Niet alle producten kunnen gebruikt worden voor deze pakken, denk hierbij aan Vaseline. Deze is op petroleum basis en dat zorgt er voor dat het je wetsuit kapot maakt.

Ben je op zoek naar een nieuwe wetsuit?

Dan helpen onze triathlonspecialisten je graag verder met je vragen die je hebt omtrent het kiezen van je nieuwe wetsuit. Hierdoor kan jij straks een wel overwogen keuze maken zodat je straks met extra plezier je triathlons kan doen. Je kan contact opnemen met onze triathlonspecialisten via+31(0)413-256800,stuur een e-mailofkom langs in onze triathlon winkel in Volkel, Nederland.

Blog overzicht

Hoe kies je de juiste wetsuit voor een triathlon? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6117

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.