Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (2024)

Beste triathlon wetsuit 2023

Het beste wetsuit voor triathlon in 2023 is de Blueseventy Sprint. In dit artikel krijg je inzicht in de top-3 beste triathlon wetsuits voor triatleten in Nederland, zowel voor dames als heren. Daarnaast krijg je inzicht in alles wat je moet weten voordat je een triathlon wetsuit gaat kopen.

Een triathlon wetsuit is één van de eerste investeringen die de meeste triatleten overwegen te doen. Als je meedoet aan een triathlon, kan een wetsuit je wedstrijdprestaties én trainingen echt verbeteren. Eigenlijk zie je zelden nog atleten zonder triathlon wetsuit zwemmen. En al helemaal niet in het voorjaar of najaar.

Op dit platform delen wij onafhankelijke informatie over triathlon wetsuits en accessoires. Wij verkopen zelf geen wetsuits voor triathlon en dit artikel is puur bedoeld om triatleten te helpen in hun zoektocht naar het beste product.

Inhoud

Verschil tussen een wetsuit en trisuit

Doe je voor het eerst mee aan een triathlon, dan is het goed om het verschil te begrijpen tussen een trisuit en een triathlon wetsuit. Een trisuit is een kledingstuk dat je de hele race kunt dragen. Het primaire materiaal van het pak is dun en ademend. De top is meestal mouwloos en het broekje is vergelijkbaar met een fietsbroek.

Een triathlon wetsuit is gemaakt van dikker neopreen materiaal en dit houdt je, in tegenstelling tot een trisuit, warm in het water. Daarnaast biedt het extra drijfvermogen waardoor je sneller bent. Een triathlon wetsuit is puur bedoeld voor het onderdeel zwemmen en deze doe je daarna dus direct weer uit.

Veel triatleten dragen hun wetsuit over hun trisuit. Zo hoef je na het zwemmen alleen je triathlon wetsuit uit te doen en heb je je fietsoutfit al aan voor het onderdeel fietsen. Aangezien transities tussen de onderdelen meetellen in je eindtijd, is het belangrijk dat dit zo efficiënt mogelijk verloopt.

Een trisuit wordt dus sterk aanbevolen door triatleten, maar alleen een trisuit is nog niet voldoende voor je wedstrijd, je hebt meestal óók een triathlon wetsuit nodig. Dit zijn de voordelen van een goed triathlon wetsuit:

  • Beter drijfvermogen om je lichaam goed gepositioneerd te houden. Dit is vooral relevant voor amateur-triatleten.
  • Flexibiliteit bij de schouders voor je zwemslag zodat je vrij kunt bewegen en geen vervelende schuurplekken oploopt.
  • Goede naden voor optimale dekking op de juiste plaatsen. Zo voorkom je dat er water naar binnenloopt.
  • Isolatie eigenschappen en materiaal van hoge kwaliteit zodat je het niet koud krijgt in het water.

1. Blueseventy Sprint – Beste triathlon wetsuit

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (1)

→Bekijk reviews en prijs

Welke triathlon wetsuit heb ik nodig?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een wetsuit neemt die speciaal is ontworpen voor triathlons. Op de markt zijn tal van wetsuits verkrijgbaar voor verschillende watersporten. Echter vraagt zwemmen in open water om een flexibel en comfortabel wetsuit die speciaal voor deze langdurige oefening is gemaakt.

Daarnaast moet een triathlon wetsuit ook makkelijk aan- en uit te trekken zijn aangezien een triathlon uit meerdere onderdelen bestaat. In de meeste gevallen is de sluiting een rits op de rug die tot aan de nek loopt. Dit noem je een back zip. Met een back zip is het aantrekken van je triathlon wetsuit eenvoudig, je stapt er zo in. Doordat er aan de rits vaak een koord zit, kun je de rits zelf sluiten en weer openmaken.

Het gebruik van een niet triathlon wetsuit is hetzelfde als fietsen op je stadsfiets in een triathlon. Dat doe je ook niet als je triathlon een beetje serieus neemt. Natuurlijk kost de juiste uitrusting iets meer, maar het is de extra investering dubbel en dwars waard.

Verschil tussen triathlon wetsuit en surf wetsuit

Omdat triathlon wetsuits vooral snel en flexibel moeten zijn, zijn ze vaak net wat dunner dan wetsuits voor surfen. Daarnaast varieert de dikte van het neopreen per lichaamsdeel en liggen de verhoudingen anders dan bij een surf wetsuit. Bij de schouders van een triathlon wetsuit is het neopreen bijvoorbeeld dunner voor maximale flexibiliteit tijdens het zwemmen, terwijl het neopreen dikker is bij de romp en heupen voor optimaal drijfvermogen.

De buitenkant van het neopreen, dat wordt gebruikt voor een triathlon wetsuit, is ook gladder, wat zorgt voor minder weerstand. Je gaat dus efficiënter door het water in vergelijking tot een surf wetsuit en dit resulteert in betere zwemtijden.

Verschillen per niveau en doel

Jouw huidige zwemniveau en hoe vaak je van plan bent om te zwemmen in open water, hebben invloed op welk triathlon wetsuit geschikt is voor jou. Zo is de duurzaamheid van het pak sterk afhankelijk van het materiaal en hebben beginners meer baat bij extra drijfvermogen dan gevorderde triatleten.

Triathlon wetsuits vind je van €80 tot €700. Meestal geldt hoe meer je investeert, hoe sneller je bent in het water en hoe langer het pak meegaat. Als je van plan bent om structureel mee te gaan doen aan triathlons, ga dan niet voor het goedkoopste pak in de markt en gun jezelf een pak waar je een aantal jaar plezier van hebt, mits jouw budget dit toelaat natuurlijk.

Triathlon wetsuits voor gevorderden zijn vaak wat dunner zodat je nóg beter kunt presteren. Echter geldt dit alleen voor zwemmers met een goede techniek (en dus een goede positie in het water). Heb je nog geen goede zwemtechniek, dan is een pak met extra drijfvermogen meer geschikt. De meeste instapmodellen bieden wat meer warmte en drijfvermogen, maar zijn iets minder flexibel.

Tip: wil je voor kwaliteit gaan, maar heb je een beperkt budget? Of ben je niet van plan om vaak in open water te gaan zwemmen? Bekijk dan de collectie van Decathlon. Ze verkopen daar niet de beste triathlon wetsuits in de markt, maar je vind er wel degelijke kwaliteit wetsuits voor beginners.

→ Budget wetsuits Decathlon

Neopreen biedt warmte en drijfvermogen

Wetsuits voor triathlon zijn gemaakt van Neopreen. Neopreen is het materiaal in een triathlon wetsuit dat je warm houdt tijdens het zwemmen. Het is elastisch synthetisch rubber dat goed isoleert. Hoe dikker het neopreen, hoe beter de isolatie én het drijfvermogen.

Is het water koud, zoals bijvoorbeeld in de winter in Nederland, dan heb je een beter geïsoleerd triathlon wetsuit nodig dan wanneer het water warm is, zoals in de zomermaanden. Voor de wintermaanden in Nederland adviseren wij minimaal 5 mm neopreen bij de borst. Als het water echter warm is (boven de 21º graden), wil je deze dikte juist niet gebruiken omdat je dan overhit kan raken.

De kwaliteit van het neopreen verbetert ieder jaar. Triathlon wetsuits worden steeds warmer en lichter. Daarbij hebben goedkope wetsuits meestal minder kwalitatief neopreen dan duurdere wetsuits. Yamamoto rubber is een premium, hoogwaardig neopreen. Yamamoto #40 is het nieuwste, meest flexibele en veerkrachtige neopreen dat verkrijgbaar is. Het heeft extreem goede rek eigenschappen, waardoor het perfect is voor gebieden waar bewegingsvrijheid cruciaal is.

Triathlon wetsuit moet goed aansluiten

Ieder lichaam is anders dus is het belangrijk dat je een triathlon wetsuit kiest die aansluit bij jouw lichaamsvorm. Bij wetsuits van goede kwaliteit hoef je je hier geen zorgen over te maken, die sluiten goed aan en vormen zich naar je lichaam. Het is hierbij enkel belangrijk dat je de juiste maat koopt.

Een triathlon wetsuit dat te groot is, kan ervoor zorgen dat er water naar binnenkomt en dit wil je voorkomen. Ook kan de wetsuit gaan schuren of ademhalen belemmert worden als je wetsuit te klein is. Een triathlon wetsuit moet strak aanvoelen, maar niet beperkend zijn. Je moet je schouders nog steeds volledig kunnen bewegen.

Beste triathlon wetsuit voor dames

Op zoek naar de beste triathlon wetsuits voor dames? Dan kunnen wij de onderstaande opties aanbevelen. Van deze top-3 best geteste wetsuits ga je 100% zeker plezier beleven.

1. Blueseventy Sprint Wetsuit – Beginner open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (2)

→Meer foto’s

Blueseventy staat bekend om hun goede prijs-kwaliteit verhouding. Er gaan jaren van onderzoek en productie achter de SPRINT wetsuit schuil. De triathlon wetsuit voor dames is comfortabel voor beginners, zodat jij je puur op het zwemmen kunt concentreren.

Bekijk reviews en prijs

2. Zone3 Aspire Wetsuit – Gevorderd open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (3)

→Meer foto’s

Een triathlon wetsuit van Zone3 die meerdere prijzen heeft gewonnen vanwege de superieure flexibiliteit, comfort en het prestatievermogen. Een ideaal wetsuit voor amateur-triatleten die graag een volgende stap willen zetten in de sport.

Bekijk reviews en prijs

3. Blueseventy Reaction Wetsuit – Alle niveaus open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (4)

→Meer foto’s

Dit flexibele triathlon wetsuit van Blueseventy heeft een goede reputatie in de markt. Het vernieuwde Reaction pak blijft indruk maken. Dankzij 39 cell Yamamoto rubber, is de ligging en het drijfvermogen waarschijnlijk het beste van alle wetsuits binnen hun collectie.

Bekijk reviews en prijs

Beste triathlon wetsuit voor heren

Wij hebben triathlon wetsuits voor heren vergeleken in Nederland. Dit zijn de top-3 triathlon wetsuits voor heren van 2023 volgens onze experts. De wetsuits zijn een goede oplossing voor de gemiddelde triatleet.

1. Blueseventy Sprint Wetsuit – Beginner open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (5)

→Meer foto’s

De Blueseventy Sprint Wetsuit is uitgerust met alles wat een triathlon wetsuit moet hebben. De wetsuit overtuigt met zijn kenmerken, zeker voor de prijs die daar tegenover staat. Het is een triathlon wetsuit die een nieuwe standaard zet voor beginners op het gebied van pasvorm en comfort.

Bekijk reviews en prijs

Bekijk ook het beste alternatief: Orca S7 Wetsuit

2. Zone3 Vision Wetsuit – Beginner open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (6)

→Meer foto’s

De Zone3 Vision Wetsuit, dat twee keer de 220 Triathlon’s ‘Cutting Edge’-award heeft gewonnen, is gericht op het bieden van maximaal drijfvermogen voor zwemmers met zware benen. Het is een van de snelste triathlon wetsuits voor beginners op de markt.

Bekijk reviews en prijs

3. Orca Zeal Hi Vis Wetsuit – Alle niveaus open water zwemmen

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (7)

→Meer foto’s

De Orca Zeal Hi Vis wetsuit is heel goed zichtbaar, drijft goed en rekt makkelijk mee. De armen, benen en rug zijn fel oranje voor extra veiligheid. Ook heeft het pak een extra laag neopreen om warm te blijven en om te voorkomen dat er water in het pak komt bij de rits en nek.

Bekijk reviews en prijs

Wedstrijd zwemmen zonder wetsuit

Het is mogelijk om een triathlon te zwemmen zonder wetsuit, maar het kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de temperatuur van het water en de regels van de specifieke wedstrijd.

Als het water warm genoeg is, kan het dragen van een wetsuit zelfs verboden zijn volgens de regels van de wedstrijd. In dit geval moet je zonder wetsuit zwemmen. Als het water echter koud is, kan het dragen van een wetsuit verplicht zijn om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen.

Als je zonder wetsuit gaat zwemmen, zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid. Train in open water om te wennen aan de temperatuur en de omstandigheden.

Triathlon wetsuit kopen bij Decathlon

Zit je vast aan een beperkt budget? Bekijk dan de triathlon wetsuits van Decathlon. Zij hebben een degelijke instapmodellen in hun triathlon collectie. Als je voor het eerst meedoet of incidenteel gaat meedoen aan een triathlon, kun je bij Decathlon op een laagdrempelige manier kennismaken met de sport.

→ Goedkope triathlon wetsuits Decathlon

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (8)

Joris

Joris is een kracht- en conditiespecialist met 20+ jaar ervaring. Hij heeft deelgenomen aan CrossFit wedstrijden, triathlons en diverse halve marathons gelopen, waaronder Rotterdam en Egmond. Sinds 2018 heeft hij 110+ sportartikelen gereviewd. Joris is een betrouwbare stem in de wereld van fitness, crosstraining en duursport.

Top-3 beste triathlon wetsuits van 2023 - De ultieme koopgids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6129

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.