Trump op historische ‘mugshot’ na arrestatie bij gevangenis in Georgia (2024)

Donald Trump heeft zich donderdagnacht aangegeven bij een gevangenis in Atlanta. De Amerikaanse oud-president deed dat naar aanleiding van zijn strafrechtelijke vervolging wegens pogingen om zijn verkiezingsnederlaag in 2020 in de staat Georgia ongedaan te maken. Tijdens een korte procedure werd onder meer een politiefoto van hem gemaakt — een historische eerste ‘mugshot’ van een Amerikaanse president ooit.

De 77-jarige oud-president, die eerder deze maand werd aangeklaagd in Atlanta, meldde zich rond half acht in de avond (plaatselijke tijd) bij de Fulton County Jail in die stad, een gevangenis die berucht is om zijn slechte omstandigheden. Daar werden zijn vingerafdrukken afgenomen en kreeg hij een gevangenenummer: P01135809.

Trump moest verschijnen voor de plaatselijke sheriff van Fulton County, dat Atlanta omvat, vanwege dertien aanklachten tegen hem, waaronder ‘racketeering‘: hij wordt met achttien medeverdachten vervolgd voor een verondersteld crimineel complot om de verkiezingsuitslag in Georgia alsnog in zijn voordeel om te buigen. Trump zegt onschuldig te zijn en verwerpt de zaak als politiek gemotiveerd.

Na zijn arrestatie is hij op vrije voeten gesteld tot zijn voorgeleiding, naar verwachting begin september. Daarbij hoeft hij echter niet persoonlijk te verschijnen. Zijn borgsom was vooraf vastgesteld op 200.000 dollar (ongeveer 185.000 euro). Het is hem verboden getuigen of medeverdachten in de zaak te bedreigen.

Lees ookHet huis van bewaring van Atlanta is berucht: wat gaat Trump daarvan meekrijgen?

Beruchte gevangenis

Hoewel Trump de afgelopen maanden drie keer eerder is aangeklaagd en zich bij autoriteiten moest melden, was de procedure in Atlanta uniek: voor het eerst moest Trump zich melden bij een plaatselijke gevangenis. Indien hij wordt veroordeeld, kan de oud-president er in een cel belanden.

Voor de andere zaken moest Trump de afgelopen maanden verschijnen bij rechtbanken in New York, Miami en Washington. Toen vonden zijn arrestatie en voorgeleiding telkens op dezelfde dag plaats. Bovendien maakten de autoriteiten elke keer een uitzondering voor de oud-president en werd er geen politiefoto van hem gemaakt.

De opstapeling van Trumps juridische problemen heeft hem tot nog toe niet merkbaar geschaad onder Republikeinse kiezers

Trump kijkt boos en intimiderend op zijn mugshot. Volgens bronnen rond de oud-president heeft hij daarover van tevoren nagedacht, melden Amerikaanse media. Trump publiceerde de politiefoto op X, voorheen Twitter, met onder meer de woorden „inmenging in de verkiezingen” in kapitalen en een link naar zijn website, waar aanhangers geld kunnen doneren aan zijn campagne.

Het was zijn eerste tweet sinds 8 januari 2021, twee dagen na de bestorming van het Capitool in Washington door aanhangers die de bekrachtiging van de verkiezingszege van zijn tegenstander Joe Biden wilden verhinderen, na aanhoudende beweringen van Trump — zonder bewijs — dat de uitslag van de verkiezingen zou zijn vervalst. Toen werd Trump van Twitter verbannen. De huidige topman van het bedrijf, Elon Musk, heeft zijn account in november ontgrendeld, maar Trump had er sindsdien nog geen gebruik van gemaakt.

Lees ookEen aanklacht tegen Trump: het lijkt al bijna routine, maar deze vierde is riskanter dan de drie vorige

Stoet zwarte auto’s

De oud-president en koploper bij de race om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 vloog met zijn privéjet van New Jersey naar Atlanta voor de procedure. Hij reed in een stoet zwarte auto’s met politiebegeleiding naar de Fulton County Jail en bracht daar ongeveer twintig minuten door — een kortere periode dan de gemiddelde verdachte. Tientallen aanhangers van de oud-president hadden zich bij de gevangenis verzameld.

Na zijn terugrit naar het vliegveld van Atlanta sprak hij kort met journalisten. „Ik heb niets verkeerd gedaan, en iedereen weet dat”, zei hij.

Trump, die zich uiterlijk vrijdagmiddag moest melden, had op zijn sociale medium Truth Social vooraf de tijd van zijn arrestatie aangekondigd. Het tijdstip in de avond zou zijn gekozen om logistieke redenen, waaronder het mijden van het spitsuur in Atlanta. Maar ook stond de oud-president rond prime time in de nationale schijnwerpers — de avond nadat rivalen voor het voetlicht traden bij het eerste debat van andere Republikeinse gegadigden voor de presidentskandidatuur. Trump deed niet mee aan dat debat.

De opstapeling van juridische problemen heeft Trump tot nog toe niet merkbaar geschaad onder Republikeinse kiezers; integendeel, velen lijken hem meer te steunen, in de overtuiging dat hij oneerlijk zou worden behandeld door het Amerikaanse gerecht. Het is echter de vraag of dat ook na een mogelijke veroordeling zo zal blijven.

Het is onduidelijk wanneer het proces van start zal gaan. Officier van Justitie Fani Willis heeft maart 2024 voorgesteld als begindatum; advocaten van Trump hebben om uitstel gevraagd tot 2026. Het lijkt waarschijnlijk dat het proces ergens tussen die data in begint. Wegens de complexiteit van de zaak, met negentien verdachten, kan het naar verwachting maanden gaan duren. Het is onzeker of dat voor de presidentsverkiezingen van 2024 kan.

Een van Trumps medeverdachten, advocaat Kenneth Cheseboro, heeft om een spoedproces gevraagd. Zijn proces is door rechter Scott McAfee gepland voor 23 oktober. Dat geldt niet voor de andere verdachten. Trump heeft een nieuwe advocaat in de arm genomen, Steven Sadow, een ervaren jurist in Atlanta.

Lees ookTrump in de beklaagdenbank: zo staan zijn strafzaken ervoor
Trump op historische ‘mugshot’ na arrestatie bij gevangenis in Georgia (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5830

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.